This live webinar is not open for registration
Webinar Session has ended now.
Utvärdering från en deltagare:
"Jag hade förut en låga tänd gällande demenssjukdomar och tyckte att det var oerhört intressant. Den lågan slocknade tyvärr, förmodligen p.g.a. att jag inte riktigt visste hur jag skulle hantera vissa situationer. Efter 2 förmiddagar med dig är lågan och intresset med igen och verktygslådan tyngre. Tack Maria! "
Hur arbetar ni för att en person med demens ska få känna sig aktiv?
Jag får ofta frågor om hur man ska göra för att få med alla som bor på vårdboende i aktiviteter. Det kan finnas många orsaker till att det är svårt att få med en person med demens i olika aktiviteter. Oftast är det enbart gruppaktiviteter som värdesätts på ett vårdboende. Men alla personer tycker inte om gruppaktiviteter. Det kan bero på att de aldrig har varit intresserade av gemenskap i större grupper, att de har en demenssjukdom som gör det svårt att klara gruppaktivitet eller att de är för dåliga i sin sjukdom för att klara en gruppaktivitet. Det är då viktigt att fundera på hur man ser på aktivitet på vårdboendet och hur alla som bor där kan få känna känslan av att vara nyttig, arbetande eller aktiv.
Att möta känslan och behovet hos en person med kognitiv sjukdom är en utmaning men också en nödvändighet. Genom att lyssna och använda ett bekräftande förhållningssätt skapar du en trygg miljö. Detta lägger grunden för att personen ska känna tillit och våga berätta om sina tankar och känslor. Det är en viktig del i en personcentrerad vård.
Nu har du möjlighet att få lära dig mer genom en komprimerad introduktion i Validationsmetoden!
Datum: 30/10 kl: 08.30- 12.00 (fokus: fördjupning om att stimulera till aktivitet)
Datum: 4/12 kl: 08.30-12.00 (fokus: fördjupning i att minska utmanande beteende)
Pris privatperson: 995:- /person (inkl. moms)
Pris organisation: 995:-/person (exkl. moms) Betalning: med kort eller faktura
Avbokning: Anmälan är bindande.
Anmälan: här på sidan eller maila mig
Sista anmälningsdag: 1 dag innan utbildningen Mail: mariahedmanholmblad@gmail.com
Utvärdering från en deltagare:
”Var en mycket bra och givande utbildning i Validation. Jag har fått mer kunskap om hur jag ska förhålla mig med personer som har demens, för att de ska ha det bra och må bra”
Under onlineutbildningen i Validationsmetoden kommer du att få insikter i hur ett personcentrerat förhållningssätt kan stärka personens livskvalitet och välbefinnande, samt lära dig betydelsen av ett professionellt bemötande gentemot personer med kognitiv sjukdom. Forskning visar att aggressivt och depressivt beteende kan vara ett tecken på att personen inte trivs. En person med kognitiv sjukdom har ett lika stort behov som oss andra av närhet, tröst, trygghet och av att få känna sig betydelsefull och delaktig i olika sammanhang.
Det psykosociala klimatet har därför större betydelse för trivseln än den fysiska miljön.
I en personcentrerad omvårdnad ska du prioritera att skapa en god relation till personen och försöka förstå dennes syn på världen, tolka beteenden och symtom ur personens perspektiv.
Att skapa trygga möten
Mötet är helt centralt i ditt arbete med personer med kognitiv sjukdom. Det handlar om att i varje enskilt möte se människan och de förutsättningar som påverkar individens situation.
Hur kan du i ditt arbete bidra till att mötet blir tryggt och bevara individens integritet och självbestämmande?
Hur kan jag göra när Karin är förvirrad och tror att någon vill skada henne?
Vad säger jag till Sten som är på väg till sitt arbete?
Eller Vivan som väntar på att barnen kommer hem från skolan?
När vi går in med empati i mötet och möter personen i dennes verklighet och lyssnar på och respekterar det personen säger, känner personen sig sedd.
Detta skapar trygghet och tillit och gör att personen blir lugnare. Det tar inte längre tid och den personen får behålla sin värdighet. Validationsmetoden är en personcentrerad kommunikationsmetod, med tekniker att möta personer i alla stadier.
Metoden är utarbetad av Naomi Feil för personer med Alzheimers sjukdom och bygger på humanistisk psykologi